Chris Cruts Rijwielen

Sinds 1986
Chris en Ine hebben in 1986 de zaak van Dhr. en Mw. van Rijn overgenomen. Het was het idee van Ine om in gesprek te gaan met Mw. van Rijn nadat haar man was overleden. Op 16 mei 1986 was het dan zover, de zaak werd feestelijk geopend. Chris heeft daarvoor ruim 22 jaar in de automobiel branche gewerkt en heeft daar een grote technische kennis opgedaan. Tweewielers is altijd zijn hobby gebleven, al vanaf zijn 14 de jaar had hij zijn eerste bromfiets, een Kaptein Mobylette destijds gekocht voor FL 7,50!! Nu ruim € 3,50. Met zijn 18 de jaar moest er natuurlijk een motor rijbewijs komen, zijn eerste “motor” was een zelf omgebouwde Guilietta “bromfiets” tot motorfiets. Naderhand volgde er meerder merken motoren. Ine heeft altijd met verve de winkelverkoop gedaan waarbij een praatje met de klanten over van alles en nog wat haar niet vreemd was. 


Sinds 2009
In 2009 is hun zoon Eric mede eigenaar geworden van Chris Cruts Rijwielen waarna in 2014 de gehele zaak overgenomen is door Eric en zijn vrouw Audrey. Deze hebben de naam Chris Cruts behouden. Beide waren voor hiervoor werkzaam in de zorg. Evenals Chris en Ine staat Eric in de werkplaats en doet Audrey de winkel verkoop. Zij continueren uiteraard de zelfde zorg en aandacht voor de tweewielers en alle klanten.

Chris Cruts
Chris Chruts

fietswinkel leon van rijn

Eind jaren 50 – 1986

De fietsenwinkel van Leon van Rijn opende zijn deuren eind jaren 50 aan de Orleansstraat 3 in Maastricht. Voor die tijd was Leon eigenaar geweest van een andere fietsenwinkel aan de Meerssenerweg; deze werd na zijn vertrek naar de Orleansstraat overgenomen door zijn broer Louis van Rijn. Leon runde de winkel samen met zijn vrouw Paula. Het was hun lust en hun leven. Begin jaren 60 liep de zaak zo goed, dat deze werd uitgebouwd op kavel Orleansstraat 1. De schutting, die tijdens de uitbouw voor het huis stond, kende de tekst: LEON VAN RIJN WORDT GROTER!  Menig kerkganger die vanuit de Anna Parochie in de richting van de Orleansstraat liep moest hier hartelijk om lachen. Te meer omdat we allen weten dat Leon met zijn 1,59 meter niet echt heel groot was! De winkel werd steeds groter en het aantal fietsen en brommers dat verkocht werd groeide gestaag. Dat was mede te danken aan de autoloze zondagen die er tussen november 1973 en januari 1974 werden gehouden. De winkel kende toen zijn hoogtij dagen.

Leon was een vakman en verkocht met name A-merken fietsen: Gazelle, Batavus, Sparta, uiteraard alle voorzien van het fietsplaatje (later sticker) van Leon van Rijn! Ook brommers (Puch, Peugeot) werden verkocht, maar de topper was de Solex die ongekend populair werd. Leon kocht ze ooit met 100 tegelijk in! 

Leon van Rijn stond bekend om zijn vakmanschap en service. Iedereen werd geholpen en kon bij hem terecht. De winkel was aanvankelijk 6 dagen per week geopend. Vakantie was er alleen in de zomermaanden: 2 weken. Bij terugkeer van vakantie stonden de te repareren fietsen bij bosjes voor de deur. Sleutels in de brievenbus…..vind dan maar eens uit welke sleutel bij welke fiets hoort… In de jaren 80 was de winkel ook op maandag gesloten en werd het aantal personeelsleden teruggebracht van 3 naar 1. In het najaar van 1985 werd Leon ziek en overleed geheel onverwachts op 24 december 1985. Hij is slechts 58 jaar geworden. Zijn vrouw Paula heeft samen met haar kinderen, Ronald en Olga, de zaak begin 1986 overgedragen aan de familie Cruts. Vanaf die tijd is ook het woonhuis eigendom van de familie Cruts geworden.
Paula overleed in 2009.